Recept

Ta några små filéer/rensade hela och lägg i en smord ugnssäker form. Blanda en röra av cremefraiche, hackad rödlök, några tinade spenat rutor, en pressad klyfta vitlök, persilja, salt, vitpeppar och spetsa med lite grädde. Låt blandningen puttra i ugnen ca 35 min.

En enkel och billig rätt att bjuda på. Det går ju bra att byta ut till sej eller annan fisk också.

 

 

MAKRILL I FOLIE

4 portioner

 

Ingredienser ;

 

1 kg makrill (4 st.)
1½ tsk salt
1 msk smör eller margarin

Fyllning
3 msk smör eller margarin
8 ansjovisfiléer
1 dl finhackad dill
2 hårdkokta, hackade ägg

 

Rensa och skölj makrillen. Ta bort huvud, fenor och stjärt. Gnid in den med salt. Rör fettet mjukt och mosa ansjovisfiléerna. Blanda alla ingredienser till fyllning och fördela den i fiskarna. Lägg dem på smort aluminiumfolie och lägg ihop dem till små paket. Lägg paketen i en långpanna och stek i ugn, 225º, ca 40 minuter.
Servera med kokt eller bakad potatis och sallad.

 

 

 

Rökt makrill med ugnsbakade rotfrukter och vitlökssås

4 portioner

 

Ingredienser

 

4 st rökta makrillfiléer
2 st morötter
2 st palsternackor
en liten bit selleri
1 st vitlök
3 msk olivolja
1 st ask ruccolasallad
3 st vitlöksklyftor
en halv ask sardeller
1 msk färsk dragon
2 st äggulor
3 dl matolja
1 dl lätt-cremè fraiche

 

 

Rotfrukterna:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna, sellerin och palsternackorna och skär ner i stavar. Lägg dom på en ugnsfast form. Halvera vitlöken och lägg bland rotfrukterna. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka i ugn i ca 25 minuter. Låt dem svalna.

Rostad vitlökssås:
Stek vitlöksklyftorna i en kastrull med lite matolja. Låt dem bli riktigt bruna. Låt dem rinna av och svalna på papper. Mixa gulorna, vitlöksklyftorna, dragonen och sardellerna i en matberedare. Mata i oljan lite i taget, som till en majonnäs. Mixa till sist ner crème fraichen. Smaksätt med salt och peppar. Servering: Blanda rotfrukterna och salladen i en skål med lite av såsen. Lägg upp på tallrikar med makrillen. Servera såsen till.